Pomoč-čokoladni piškoti:)

chiqui  

član od: 15.3.2008

sporočila: 9

tema odprta - 29. avg 2008 10:34 | ogledi: 5.193 | odgovori: 2

Pozdravljeni...včeraj sem delala piškote po receptu ameriški čokolini...pa sem si te piškoti predstavljala bolj rahle in bolj podobne tistim cookijem, ki jih lahko kupiš, ki niso tako ploščati ampak malo debelejši-bolj konkretni...kaj sem naredila narobe??? ali pa bi morala delati po kakem drugem receptu? Katerem?

NAJLEPŠA HVALA ZA VAŠO POMOČ:)

pa lep dan*

chiqui

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. avg 2008 11:08

Chiqui, omenjenga recepta ne poznam (tudi nekako mi "ameriška" v nazivu ne potegne..., me asocira na uboge predebele ljudi), ampak nekaj izkušenj s piškoti pa imam. 1. Moj topli nasvet je, ne drži se recepta kot pijanec plota, raje se nauči delati osnovo za piškotno testo. To je blazno enostavno. Daš količino maščobe (maslo, smetana) jajce in temu dodajaš moko in to gneteš toliko časa (in dodajaš moko), dokler iz tega ne nastane ena kompaktna žoga. To je osnova. Pri kakšnih cimetovih, čokoladnih, sezamovih, kosmičevih, rozinastih, mandljevijh, lešnikovih, ingverjevih, zdrobovih, nugatovih, orehovih, makovih, karamelnih itd...dodajaš še to slednje.To daš za dve uri v hladilnik. 2. Če hočeš, da so piškoti bolj hrustljavi, daš več masla. Aja, pa najbolj enostavno je, če maslo raztopiš in v to vmešaš jajce in moko in potem to mešaš z leseno lopatico (gnetenje masla in moke od samega začetka....to meni nikoli ni sedlo) dokler gre. Če hočeš, da so piškoti bolj rahli, daš čim več sladke smetane (ali pa samo smetano), ki jo tudi malo pogreješ. 3. Pri moki, če hočeš imeti blazno rahle piškote, lahko kombiniraš z mehko moko in smetano (samo potemm boš potreboval veliko moke). Ampak ni nujno. Jaz nič ne kompliciram, še najboljši piškoti so nastali takrat, ko sem vsipavala vse ostanke moke, ki so bili na voljo (ponavadi delam piškote za to, da se znebim štirih odprtih vrečk moke). In ti povem, ko osvojiš tele tri točke, sploh ne rabiš več receptov. Pridejo ideje same od sebe. Vendelina jr.

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. avg 2008 15:31

chiqui, napiši, kak recept imaš ali pripopaj link, pa ti bomo lahko kaj bolj konkretnega svetovali. Si piškote oblikoavala - zvaljala testo in jih izrezovala ali delala kroglice ali je bilo testo bolj tekoče in si jih z žlico samo nakapljala na pekač? Lahko da je bilo testo pretrdo, lahko da je bilo premalo maščobe, lahko da si pozabila pecilni prašek ali sodo bikarbono, lahko si predolgo gnetla testo (krhko testo v principu naj bi čim manj gnetli),... Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti